האם טוב שיש רע?
התשובה האינטואיטיבית היא כמובן, לא!!!. וכי למה נרצה שיהיה רע בעולם. כל אחד רוצה רק טוב לעצמו ולפעמים גם לאחרים. אפשר גם לחשוב שזו שאלה שטותית כי יש סתירה בגוף השאלה. 'טוב' הוא הפוך ל'רע' ולכאורה לא יכול להיות שרע הוא טוב.
הבה נבחן שאלה אחרת. האם יש משמעות למושג 'יופי' ללא מושג ה'כיעור'? אנחנו אוהבים דברים יפים והיינו רוצים שהכל סביבנו יהיה יפה. הגברים, הנשים, הפרחים, הנוף ועוד... הבה נניח שסביבנו, בעולם דמיוני, הכל יפה והמושג 'כיעור' כלל לא קיים כי אין דבר כזה מכוער. מהר מאד נגיע למסקנה שבעצם לא נוכל להגדיר מה זה יפה ומי זו בחורה יפה, כי יפה זה ההיפך ממכוער ואם אין מכוער גם אין יפה, ובעצם המושג 'יופי' היה נמחק מאוצר המלים של המין האנושי ביחד עם המושג 'כיעור' ולא היה יכול להתקיים מצב שבו הכל יפה לא בעולם הדמיוני ולא בעולם הממשי, הגשמי.
גם אם ננסה להתחכם ולומר שפלונית יפה יותר ואלמונית יפה פחות, הרי כל מה מה שנמצא בתחתית סולם היופי יכנס לקטגוריה "מכוער", אבל אין מושג כזה מכוער בעולמנו הדמיוני. ושוב נאלץ לחזור למסקנה שאם אין מכוער גם אין יפה.
ומה לגבי מושג 'החוכמה'? אם אין טפשים לא צריכים חכמים שיאזנו ויתקנו את מעשיהם כי אין טפשות בעולם וגם מושג החוכמה ימחק מאוצר המלים ביחד עם מושג הטפשות.
ומה לגבי המושגים: אומץ, ענוה, חמלה, חריצות, יושר, הגינות, רשעות, אכזריות, סבל, וכו' וכו' וכו'?
ללא ההפכים של המושגים הנ"ל גם הם לא היו קיימים באוצר המלים שלנו. וכן לגבי טוב ורע, וכן לגבי כל אחד ואחד מהמושגים בחיינו המגדירים דבר והיפוכו, חיובי ושלילי, בעצם יהיה לנו עולם לא מאתגר, משעמם להחריד ואולי אפילו בהמי (ברמת קיום של הבהמה והחיה).
המסקנה ,ככל הנראה, שהעולם נברא באופן כזה שיספק אתגרים למין האנושי בכלל ולכל אדם בפרט, אתגרים שיאלצו אותו להתמודד עם הקשיים, לחפש פתרונות ודרכים להתמודד ולהתגבר על הקשיים והמכשולים, בין אם בעצמו, במו ידיו ובשכלו ובין אם ע"י התפתחות בכיוון של שיתופי פעולה ועזרה הדדית ושכלול הכישורים והיכולות של המין האנושי כמשפחות, שבטים, חברות, מדינות וכו'.
אם נחזור לשאלה הראשונה "האם טוב שיש רע"? אני משוכנע שהתשובה היחידה האפשרית היא כן!!! למרבה הצער, טוב שיש רע (אבל לא אצלנו (-:, אם כבר הוא חייב להיות אז שייהיה במקום אחר, למה אצלנו?).
לא רק זאת, אם דרגות הטוב נקבעות בעזרת דרגות הרע, אפשר להסיק מכך שעל מנת שנוכל לעשות יותר "טוב", צריך שלמישהו יהיה יותר רע. רק כשרע למישהו יש לנו אפשרות לעשות לו טוב. ואם נרצה לעשות למישהו עוד יותר טוב, צריך שלמישהו יהיה עוד יותר רע. ואם תסכימו אתי עם האקסיומה הזו אולי נוכל להפסיק כולנו להתאונן ולקטר על כל דבר רע שקורה לנו ונתחיל לרכז את האנרגיה שלנו בהתמודדות עם הרוע ובעזרה לזולת ולהיות מאושרים במה שאנחנו מצליחים להשיג.
ובד בבד גם נמשיך לשאוף ליותר.
שמעון דוד
מורה למחשבים בעבר, מדריך מומחה לריקודי עם בעבר. מנהל מיחשוב ומשקיע בתחום הנדל"ן. 050-3002093